Понеділок
29.04.2024
07:35
Форма входу
музон
Джиган (Geegun) feat. Artik - О Тебе
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Радіо

ПАСІКА РОМАНА

Головна » 2012 » Квітень » 21 » Пасіка для початківців. Види пасік.
12:11
Пасіка для початківців. Види пасік.
Як відомо, бджіл можна використовувати з різною метою. В залежності від цього визначається і напрям діяльності пасіки. Про види пасік за напрямами діяльності читайте далі.

Пасікою, зазвичай, прийнято називати невелике бджільницьке господарство, що має в своєму розпорядженні земельну ділянку з розміщеними на ній виробничими будівлями, яке займається розведенням бджолиних сімей з метою отримання меду та інших продуктів бджільництва, запилення посівів ентомофільних сільськогосподарських культур. У господарствах, які створили великі бджільницькі ферми, капітальні виробничі приміщення намагаються зводити не на кожній пасіці, а тільки на центральній садибі. Якщо на пасіці утримують по 100-150 бджолиних сімей, яких на період головного медозбору розміщують невеликими трупами в кількох місцях (точках), то розміри точків визначають, враховуючи продуктивність медоносної бази в місцях стоянки вуликів з бджолами і забезпеченості бджільництва кадрами.
Як відомо, бджіл можна використовувати з різною метою. У одних випадках пасіки утримують в основному для отримання меду, в інших — з метою запилення сільськогосподарських культур і виробництва бджільницької продукції в третіх — для розмноження бджолиних сімей і отримання бджолиних маток для реалізації. В овочевих господарствах, в яких вирощують овочі в теплицях, бджіл використовують виключно для запилення рослин захищеного ґрунту. У зв'язку з цим пасіки можуть мати наступні виробничі напрями.
Пасіки медово-товарного напряму організовують в районах, що мають у своєму розпорядженні багату природну медоносну рослинність для виробництва меду та іншої бджільницької продукції. Такі пасіки створюють переважно в лісових і лісостепових районах, які мають у своєму розпорядженні великі масиви цінних медоносних рослин.
Пасіки запилювально-медового напряму створюють в господарствах, які вирощують багаторічні трави, гречку, соняшник, гірчицю, коріандр, баштанні, плодові, ягідні та інші комахозапилювальні культури. Бджіл на таких пасіках використовують для запилення сільськогосподарських культурі виробництва меду, який збирають переважно з цих рослин. Вартість додаткової продукції, отриманої в результаті запилення сільськогосподарських культурбджолами, зазвичай, значно перевищує вартість бджільницької продукції, яку отримують з пасік запилювально-медового напряму.
Пасіки запилювального напряму організовують у господарствах, які вирощують овочі в теплицях. Такі пасіки знаходяться головним чином навколо великих промислових центрів.
Пасіки бджоломаткового напряму створюють для вирощування бджолиних сімей (у пакетах) і бджолиних маток для реалізації. Бджолорозведенням займаються господарства, які мають відповідні умови для отримання нових сімей бджіл і бджолиних маток в надранні терміни.
Пасіки комплексного напряму займаються виробництвом кількох видів бджільницької продукції (мед, віск, маточне молочко, квітковий пилок тощо), вирощуванням бджолиних маток і сімей для продажу і запиленням сільськогосподарських ентомофільних культур.
Пасіки можуть бути стаціонарними, які знаходяться на протязі усього бджільницького сезону на одному місці, і кочовими, які протягом активного бджільницького сезону неодноразово переїздять до масивів квітуючих рослин для медозбору та запилення сільськогосподарських культур.



За матеріалами журналу Пасіка
Переглядів: 2372 | Додав: Гоша | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]