Середа
15.05.2024
19:19
Форма входу
музон
Джиган (Geegun) feat. Artik - О Тебе
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Радіо

ПАСІКА РОМАНА

Головна » 2012 » Квітень » 20 » ВЕСНЯНА РЕВІЗІЯ
14:48
ВЕСНЯНА РЕВІЗІЯ

                                                                         

 У теплі тихі сонячні дні після виставки та обльоту бджіл, коли температура повітря в тіні буде не нижче 15 ° і, отже, можна вільно відкривати вулики і розбирати гнізда, не боячись застудити розплід, проводять головну весняну ревізію сімей, тобто докладний і точний облік стану сімей. Одночасно виправляють недоліки, які не були виявлені або не можна їх було виправити при першому огляді сімей, а також ретельно очищають і дезінфікують вулики і рамки. У разі потреби сім'ям підставляють запаси кормів, замінюють недоброякісний корм, якщо такий буде виявлений, видаляють непридатні для розплоду стільники. В кінцевому рахунку після весняної ревізії кожна сім'я наводиться в такий стан, при якому вона на тривалий період часу буде забезпечена всім необхідним для найбільшого розвитку розплоду. На підставі даних обліку складається «Відомість головної весняної ревізії», яка служить основним документом, що характеризує стан пасіки на початок сезону. Відомість складається в трьох примірниках: один залишається на пасіці, другий передається в правління колгоспу або головному агроному радгоспу, а третій надсилається до районного відділу сільського господарства агроному з бджільництва. 


У відомості відзначають наступні дані: кількість меду, розплоду, вуличок із бджолами і рамок в кожній родині. Сюди ж із записів попереднього року вибирають і проставляють рік народження і походження матки. У графі «Примітки» зазначається, які недоліки або ненормальності в сім'ї були взимку, якими характерними особливостями відрізняється сім'я (наприклад, рекордистки по меду, незлобива або, навпаки, дуже зла і т. д.). В кінці відомості пишуть загальні висновки про стан пасіки з зазначенням кількості сильних, середніх і слабких сімей, середнього забезпечення їх медом і сотами, вказують кількість маток, що підлягають зміні в поточному році, і викладають намічені заходи на найближчий час щодо підвищення продуктивності пасіки. Під час головної весняної ревізії докладно оглядають кожну рамку гнізда і вже значно точніше визначають кількість бджіл у сім'ї і уточнюють відповідно до цього кількість рамок, яке повинно бути залишено в гнізді з тим, щоб всі вони густо покривалися бджолами.

Зайві рамки прибирають. Потім підраховують кількість рамок з розплодом. Більш точно врахувати кількість розплоду в сім'ях можна шляхом визначення площі стільника, зайнятої розплодом на кожній рамці. Одиницею виміру може служити площа, рівна одній чверті рамки. Тоді визначають, чи є розплід на 1 / 4 г, 2 або 3 / 4 рамки. Склавши дані підрахунку по окремих рамкам, отримують кількість рамок розплоду в перерахунку на повні рамки. Звертають увагу на якість розплоду. Хороші матки несуть яйця в усі клітинки поспіль, майже без пропусків. Погані матки звичайно серед розплоду залишають багато порожніх клітинок, від чого рамка з розплодом має строкатий вигляд. Необхідно відзначати номера сімей, у яких мало розплоду або розплід несуцільний, щоб далі при першій же можливості замінити в цих сім'ях маток. Іноді можна зустріти навесні маток, які за зиму втратили здатності відкладати запліднені яйця. За наявністю розплоду з сильно опуклими кришечками на бджолиних комірках дізнаються, що у вулику є матка-трутівки. Сім'я з такою маткою, так само як і сім'я без матки, приречена на швидке ослаблення і загибель, якщо бджоляр її не виправить. Кількість меду в сім'ї підраховують шляхом визначення площі coтa, зайнятої друкованим медом на кожній рамці. У рамці, повністю заповненої друкованим медом, міститься приблизно 3,6 кг меду. Отже, рамка на половину або на одну чверть заповнена друкованим медом міститиме відповідно 1,8 або 0,9 кг меду.

Для початківців бджолярів рекомендується заздалегідь повправлятися у визначенні кількості меду рамках, перевіряючи себе попутним зважуванням на звичайних тарілкові вагах або безменом (це зручніше). Якщо меду виявиться менше 4 кг, то відсутню кількість відразу ж поповнюють. Рання весна - найбільш підходящий час для видалення з гнізда рамок, що підлягають зміні: із занадто темними сотами, з неправильно відбудованими, викривленими або продірявленими сотами, а також з великою кількістю трутневих осередків. У цей час більшість рамок в сім'ї ще не містить розплоду, тому їх легко можна вилучити, чого не можна зробити пізніше, коли вже всі стільники в гнізді будуть зайняті розплодом або медом. Щоб повністю привести сім'ї в порядок, необхідно ще очистити рамки та продезінфікувати вулики. Для цієї роботи потрібно кілька порожніх запасних вуликів. Оглядають вулик відставляють убік, а на його місце ставлять чистий вулик без даху і рамок. Потім виймають з вулика рамки, планки яких старанно очищають (стамескою, ножем) від наліплені воску, прополісу і бруду. Якщо на планках рамок будуть виявлені поносние плями, а вилучити ці, рамки з вулика можна (наприклад, зайняті розплодом), то поносние плями ретельно соскребают і на рамці роблять умовну відмітку про те, що влітку таку рамку слід замінити. Поносние плями - вогнища заразних хвороб бджіл, тому треба особливо ретельно очищати від них рамки, вставні дошки і вулик. Почистивши і переставивши в новий вулик всі рамки з бджолами, в нього вставляють добре вичищені і вимиті вставні дошки, перекладають стелю і утеплюють подушки. Погнили, сильно відвологлі подушки і розхристаний солом'яні мати замінюють новими.

Звільнені від бджіл вулики відносять убік і скребком ретельно очищають стінки і дно. Після цього вулик миють гарячою водою з лугом і висушують на сонці. Весь зчищають з рамок віск і прополіс, а також сміття з ден треба збирати і складати в робочий ящик, щоб витопити з них віск. Очищення дна від підмору у вулику з окремим дном. Огляд бджіл в холодну погоду. Тривалі повторні холоду часто не дозволяють у весняний період оглядати сім'ї; вто же час іноді невідкладний огляд і виправлення недоліків у родині абсолютно необхідні, незважаючи на холодну погоду. Так, наприклад, якщо бджоляр після виставки не встиг скоротити гнізда, підставити корми, виправити безматочні сім'ї внаслідок настав похолодання, то у всіх цих випадках неможливість огляду та виправлення сімей призводить до явної затримку в розвитку, а іноді і до загибелі сімей. Замість того щоб інтенсивно розвиватися, сім'ї не діють або погано працюють через відсутність корму, матки або надмірно великої гнізда. У необхідних випадках оглядати сім'ї в холодну погоду можна в теплій кімнаті поблизу пасіки. Температуру воедуха в кімнаті нагрівають до 20 °; всі вікна, крім одного (зверненого на південь), наглухо закривають. У кімнаті підготовляють медові рамки, чисті запасні вулики та інший інвентар, який може знадобитися при роботі. Потім до кімнати вносять сім'ю і поміщають біля вікна так, щоб рівень льотка і прилетной дошки припав на рівні підвіконня.

Вулик розкривають і, злегка подкурівая димом, сім'ю оглядають, виконуючи всі необхідні роботи, аж до пересадки сім'ї в чистий вулик, підсадки матки, возз'єднання родини і т. д. У вікні корисно зробити невелику дірочку для носика димаря, поставленого на підвіконня, щоб дим виходив назовні, коли димар не потрібний для роботи. Частина бджіл при огляді злітає, крутиться біля вулика по кімнаті, але потім всі бджоли збираються на вікні в купу. Після закінчення огляду, бджіл з вікна переносять у вулик великою дерев'яною ложкою, потім вулик закривають і виносять спочатку (години на 4) в коридор, де більш низька температура, щоб бджоли зібралися в гнізді і заспокоїлися, а потім вулик виставляють назад на пасіку. На огляд сім'ї та збір бджіл потрібно близько 30 хвилин. Після огляду однієї сім'ї на її місце ставлять і оглядають другу і т. д. Завдання весняного догляду за бджолами. Коли всі неблагополучні родини будуть виправлені, бджоляр повинен забезпечити кожну сім'ю всім необхідним для швидкого розвитку. Сім'я повинна мати для свого успішного розвитку: хорошу матку, достатня кількість бджіл, корм (мед і пилок) і хороше утеплення гнізда.

В. Н. Озеров «Бджільництво»
Переглядів: 964 | Додав: Гоша | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]