Понеділок
29.04.2024
00:41
Форма входу
музон
Джиган (Geegun) feat. Artik - О Тебе
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Радіо

ПАСІКА РОМАНА

Головна » 2012 » Травень » 12 » Заміна маток
17:47
Заміна маток
Для стабільної підтримки сильної бджолосім'ї потрібна заміна маток. Вона може бути планова й позапланова. Для заміни старої матки на нову беруть зазвичай матку, яка вийшла з ройового маточника, тому що вона найякісніша. Можна також використовувати штучно виведену матку.
МАТКУ найкраще змінювати до головного узятку, тому що в період між спарюванням і появою в гнізді відкритого розплоду на збір нектару мобілізуються всі сили бджолосім'ї. При підсадженні матки в сім'ю треба враховувати, що молоді бджоли охочіше приймають її, ніж старі, що матку іншої породи бджоли приймають неохоче, що матку, виведену в сильній сім'ї, бджоли завжди приймають краще, що молоду матку краще підсаджувати в сім'ю через кілька годин (3-5 год.) після видалення по­передньої, щоб бджоли відчули її відсутність. Якщо бджоли не приймають матку, поміщену в маткову клітинку або під ковпачок, можна спостерігати, як вони густо обсаджують захисне покриття, а при спробі струсити їх із клітинки дратуються, чіпляються за прутики й жаляться. Таку матку випускати з клітинки не можна, кра­ще забрати її й через 5-6 год. підсадити іншу. При підсадженні матки обов'язково виламують у стільниках норицеві маточники. Щоб бджоли швидше прийняли нову матку, можна "обдурити" їх, надавши молодій матці запаху сім'ї. Для цього стару матку саджають у клітинку на 2-3 год., потім видаляють її, кладуть корм і поміщають у неї молоду матку. За цей час клітинка просочується запахом сім'ї,
який вбирає в себе підсаджена матка. Бджоли приймають її з меншою агресією. Не можна підсаджувати бджолиній сім'ї, що знаходиться в теплиці, не-плодову матку, бджоли її не приймуть. Цінних маток краще використовувати при створенні нуклеусів або тоді, коли бджоли гарантовано приймуть її. Це можливо, якщо в сім'ї зірвані всі маточники, а через відсутність молодих личинок бджоли не мають можливості вивести свою матку. Якщо маточник "підсаджений" у сім'ю, де пасічник запланував заміну маток, але через якийсь час він виявився згризеним, спробу повторюють. Якщо й другий маточник виявиться згризеним, це означає, що матка в сім'ї повноцінна й заміну її треба відкласти на наступний рік. Якщо матка вийшла з "підсадженого" маточника, це означає, що стару матку вона знищить, а через 10 днів почне яйцекладку. Можна матку з бджолами, що підсаджується на рамці в гніздо без маткової сім'ї, збризкати цукровим сиропом, а стільником, узятим із третьої сім'ї, розділитиїїз основною сім'єю. Досвідчені бджолярі використову ють такий спосіб. Попередньо відбирають у бджолосім'ї матку. Потім струшують на дошки, приставлені до льотка, або на дно вулика сім'ю зі стільників і підсаджують матку. Повернувшись на стільники, бджоли відновлять роботу, не звернувши "особливої' уваги на матку. Можна використовувати ще один неординарний спосіб. Він полягає в тому, що не матку підсаджують у сім'ю, а навпаки, сім'ю - до матки. Заміну матки проводять у той час, коли є матки на виході з маточників. Працюють із сім'єю в денний час, коли літні бджоли відсутні, а у вулику знаходяться тільки бджоли-годувальниці. Роблять це так. Беруть новий або відремонтований і продезінфікований вулик. У нього саджають молоду плодову або запасну матку з нукле уса на одній рамці розплоду. Цей вулик ставлять точно на те місце, де стояв вулик, у якому запланували поміняти матку, натомість старий поміщають навпроти, льотком до льотка, і з'єднують їх косо поставленою фанерною дощечкою завбільшки 50x40 см. Після цього знімають із вуликів кришки й з неблагополучно! сім'ї переносять гніздові рамки в новий вулик, попередньо струшуючи бджіл у старе гніздо (уважно дивляться, щоб настільнику не залишилася стара матка, а знайшовши, ізолюютьїї, якщо її немає в гнізді, перенесення рамки проводять значно швидше). Вулик з маткою закривають кришкою, а бджіл, що залишилися в старому гнізді, ледь підкурюють і переганяють через льоток у новий вулик. Якщо матка не була виявлена раніше, при переході бджіл по фанерці з вулика у вулик, їх уважно оглядають, матку вилучають. Цей спосіб зручний тим, що на цьому вся робота з сім'єю бджіл закінчується. Бджоли приймають матку й швидко освоюються на новому гнізді. Крім того, цей метод можна застосувати навіть у тому випадку, якщо в природі відсутній узяток.

Відбір маточників
Видалення із сім'ї-виховательки відбудованих маточників роблять шляхом відбору відразу ж після їх запечатування, але найкраще зробити це за 1-2 дні до виходу матки.
У жодному разі не допускають виходу матки в сім'ї-виховательці. Досить вийти одній із маток, і вона відразу розгризе всі маточники, що призведе до загибелі маток, які не вийшли, або бджоли самі вб'ють молодих маток, або ж сім'я почне роїтися. У перші дні після запечатування маточників лялечки маток тендітні. У їхньому організмі відбуваються складні фізіологічні перетворення. Якщо в цей час почати відбір, то матки можуть загинути. На цій стадії розвитку покрив матки міцніє, твердіє й дозволяє легше переносити різні коливання температури й інші несприятливі умови. Сім'ю-виховательку протягом 5 днів підгодовують рідким медом або цукровим сиропом із пергою. На 10-й день маточники вирізують. Надалі їх використовують для формування нових сімей, дають тим сім'ям, яким необхідно змінити матку, або кладуть матку в клітинку з кормом і влаштовують між рамками з розплодом. Кормові заглиблення в клітинці заповнюють канді або щодня згодовують матці мед, інакше вона може загинути. Протягом 3-5 днів після виведення матку підсаджують у сім'ю. Всі роботи з відбором маточників треба проводити при температурі не нижче ніж +15° С безпосередньо біля вулика сім'ї'-виховательки. При низькій температурі повітря відбір маточників проводять у прогрітому приміщенні.
Переглядів: 3822 | Додав: Гоша | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]